Advertisement

Advertisement

Saturday, November 3, 2007

Test your KU football knowledge

Advertisement

Get all 20 of these answers correct, and once you move on to your eternal reward you deserve to be buried at the 50-yard line of Kivisto Field, provided you have enough Willams Fund points.

A score of 15 correct answers means you are more knowledgeable than most. Anything less than 10 correct answers means you need to buy a Kansas University football media guide. The answers all are in there. Unlike the guides at some schools, the KU media guide is far more than a recruiting manual. It has loads of historical data.

1. Thirty players on the KU roster are from Kansas, and 27 are from Texas. What state ranks third with 14 players?

a.) California

b.) Missouri

c.) Iowa

d.) Oklahoma

2. This member of Mark Mangino's coaching staff has coached in 14 bowl games, including the Blue/Grey all-star game.

a.) Rajeeb Hossain

b.) Bill Young

c.) John Reagan

d.) Steve Tovar

3. KU has a winning record in the series against Kansas State, Iowa State and which other school?

a.) Missouri

b.) Baylor

c.) Texas A&M

d.) Colorado

4. Which team never has defeated Kansas?

a.) Alabama-Birmingham

b.) Ottawa

c.) Fort Riley

d.) Kansas City YMCA

5. He was the most recent football coach to have a winning career record at Kansas University.

a.) Jack Mitchell

b.) Mark Mangino

c.) Mike Gottfried

d.) J.V. Sikes

6. He was captain of the 1970 Kansas football team.

a.) Larry Brown

b.) Bill Self

c.) Ted Owens

d.) Roy Williams

7. Which former KU player is not in the pro football Hall of Fame?

a.) Gale Sayers

b.) John Riggins

c.) Mike McCormack

d.) Nolan Cromwell

8. He is KU's all-time leader with 35 career touchdown passes.

a.) John Hadl

b.) Bobby Douglass

c.) Frank Seurer

d.) David Jaynes

9. One of these four players did not lead the team in rushing in three seasons.

a.) Gale Sayers

b.) Kerwin Bell

c.) John Riggins

d.) Homer Floyd

10. Who was the first KU football coach?

a.) John None

b.) Jack Mitchell

c.) Don Fambrough

d.) E.M. Hopkins

11. He was the first African-American to play football for Kansas.

a.) Leroy Irvin

b.) Ed Harvey

c.) Homer Floyd

d.) Maurice King

12. He never was the head football coach at Kansas University.

a.) Phog Allen

b.) Jay Bond

c.) Terry Donahue

d.) Bill Hargis

13. His 1,124 rushing yards in one season is a Kansas University record for a quarterback.

a.) Bobby Douglass

b.) Chip Hilleary

c.) Bill Whittemore

d.) Nolan Cromwell

14. Who rushed for 396 yards in one game, setting an NCAA record that since has been broken?

a.) Gale Sayers

b.) Laverne Smith

c.) Bobby Douglass

d.) Tony Sands

15. He has the school record for tackles with 633.

a.) Bill Skepnek

b.) Nick Reid

c.) Banks Floodman

d.) Willie Pless

16. Who is the most recent first-round draft choice out of Kansas?

a.) Charles Gordon

b.) Jon Cornish

c.) Dana Stubblefield

d.) David McMillan

17. He ranked fourth in the nation in total offense one season, the highest ranking ever by a KU player.

a.) Ray Evans

b.) Jon Cornish

c.) Bobby Douglass

d.) Leo Bookman

18. Who is KU's most recent first-team Associated Press All-American?

a.) Otto Schnellbacher

b.) Gale Sayers

c.) Bruce Kallmayer

d.) John Hadl

19. Bill Whittemore threw 18 touchdown passes in 2003, a single-season school record. Who ranks second?

a.) Frank Seurer

b.) David Jaynes

c.) Todd Reesing

d.) Dick Gilman

20. Which man, after whom is named a college football award, started his playing career at Kansas and also coached at the school?

a.) John Heisman

b.) Dick Butkus

c.) John Outland

d.) Davey O'Brien

Answers: 1. d.; 2. b; 3. a; 4. a; 5. a; 6.a; 7. d; 8. d; 9. b; 10. d; 11. b; 12. c; 13. d; 14.d; 15. d; 16. c; 17. a; 18. c; 19. c; 20. c.

Comments

Kevin Long 7 years, 1 month ago

I could have sworn that we lost to UAB in like 2000. A game that went to 5 overtimes. It was at UAB.

Kevin Long 7 years, 1 month ago

Cool survey. Maybe I don't know as much as I thought.

Ryan Gerstner 7 years, 1 month ago

No, we won that UAB game. Harrison Hill had a punt return for a TD if I remember right and I think he caught the game winning TD.

Commenting has been disabled for this item.